Снимка trafficnews.bgПлеменникът на бившата първа дама на страната Антонина Стоянова –

...
Снимка trafficnews.bgПлеменникът на бившата първа дама на страната Антонина Стоянова –
Коментари Харесай

След 9-годишна съдебна сага: Оправдаха президентски племеник за лекарска грешка

Снимка  trafficnews.bg

Племенникът на някогашната първа дама на страната Антонина Стоянова – 43-годишният доктор Борис Кузманов бе оневинен през днешния ден след 9-годишна правосъдна сага. Колегата му доктор Христо Кунчев също бе оправдан. Апелативният съд в състав Васил Гатов, Веселин Ганев и Велина Антонова отхвърли и големите компенсации, присъдени от предходната инстанция, написа trafficnews.bg .

 

Делото към този момент три пъти мина през Окръжен съд, два пъти през Апелативен и един път през Върховен. През ноември 2013 година двамата бяха наказани на по 6 месеца условно, само че Апелативният съд върна случая за ново разглеждане с претекста, че при първия развой по проблема не е заседавал тричленен правосъден състав, както изисква законът. 

При предходното разглеждане двамата лекари получиха по година и половина затвор условно. Присъдата им беше доказана от Пловдивския апелативен съд. Те са приети за отговорни за причиняване на гибел заради лекарска небрежност.

Всичко стартира на 18 септември 2009 година, когато гинекологът доктор Кузманов оперира 77-годишната Елена Венкова.

След като излиза от упойката, дамата получава болки в корема. Тогава доктор Кузманов й прави проучвания с ехограф и схваща, че в корема на дамата се събира течност. На околните било обяснено, че това е обикновено.

По-късно обаче болките станали нетърпими и гинекологът изписал хапчета за по-добра перисталтика.

На идващия ден двамата лекари разбрали, че пациентката е направила перитонит. Наложило се наново да я оперират и тогава открили, че матката е пробита от предната хирургическа намеса. Взели решение да я отстранен. Три дни след интервенцията Елена Венкова умряла.

" Обвинението против двамата гинеколози е за причиняване на гибел заради немарливо осъществяване на професионално обвързване или заради неведение ", оповестиха тогава от прокуратурата.

Мотивите за оправдателната присъда на Апелативния съд ще станат ясни до месец. Присъдата не е дефинитивна, тя предстои на обжалване пред Върховен съд.

Две години след гибелта на дамата, през юни 2011 година доктор Борис Кузманов бе хванат с 11 грама хероин - към 300 дози, на влизане в  клиниката, в която практикуваше. Бяха му повдигнати обвинявания за владеене на опиати. В съда той сподели, че дрогата е за персонална приложимост, защото от четири години е наркозависим. Д-р Кузманов е племенник на някогашната първа дама Антонина Стоянова, а майка му - проф. Йорданка Кузманова, е някогашен ректор на Аграрния университет. Той бе задържан и пуснат под гаранция от 500 лева.  “Случаят с умрялата пациентка Елена Венкова е една от аргументите да посегна към опиатите. Преживях и персонални драми, това е най-голямата ми неточност в живота, понесох си наказването за това ”, показа по-късно пред съда доктор Борис Кузманов. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР